GYIÖK-történelem

Magyarországon az első ifjúsági szervezetek, önkormányzatok 1992 után jelentek meg. A 2000-es évektől váltak egyre elterjedtebbekké, éppen ezért nagy szó, hogy Kalocsán már 1999-ben megszületett a megállapodás arról, hogy megalakul a kalocsai Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat, rövidítve GYIÖK. Az ezredforduló előtt létrejött szervezetnek akkor még nem volt azonnal feje, közvetlenül a város önkormányzatának felügyelete alatt működött. 

2000-ben megtörént az első ifjúsági önkormányzati választás, mellyel megalakult a GYIÖK első testülete, melynek élén a mindenkori ifjúsági polgármester áll jelenleg is. A friss szervezet számos tagja nyaranta táborok és képzések segítségével sajátíthatta el az ifjúsági élet jogi alapjait, a lehetőségeit, illetve az oktatási intézmények is igen nagy mértékben kezdtek együttműködni. 

2001-ben jött el a következő mérföldkő, mikor a GYIÖK elvállalta első komoly programjának a szervezését. A Sportnap azóta is töretlen sikernek örvend, 2001-ben ennek megszervezése igen nagy feladatot jelentett. Végül is a több, mint 1500-2000 résztvevő a szervezőmunka nagy sikerét bizonyította. Ebben az évben is tovább folytatódtak a táborok, így ennek és a Sportnapnak köszönhetően tovább nőtt a szervezet jelentősége és pozitív megítélése.